Waarom is een VAPZ iets voor mij?
Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is de interessantste oplossing, een must voor iedere ondernemer. U spaart namelijk voor uw pensioen en geniet tegelijk een fiscaal voordeel. U kunt namelijk de bijdragen aftrekken als beroepskosten. Daardoor vermindert ook uw inkomen en moet u dus minder sociale bijdragen betalen.
Extra bescherming
U spaart dus voor uw pensioen en kunt er ook voor kiezen om uw gezin extra te beschermen voor als u arbeidsongeschikt wordt of overlijdt. Zo komen ze niet in de kou te staan.
Vastgoed financieren
Daarnaast kunt u een deel van het pensioenkapitaal gebruiken om een vastgoedproject te financieren.
Interessante fiscaliteit
Ten slotte is de eindfiscaliteit van een VAPZ interessant: de belasting gebeurt immers via het stelsel van de fictieve rente, het voordeligste taxatieregime.
Wat brengt een VAPZ mij op?
Bij elk bedrag dat u spaart, is de rentevoet van dat moment gewaarborgd tot het einde van het contract. U kunt dus gerust zijn, wat er ook gebeurt. Voor toekomstige stortingen geldt de rentevoet die op dat moment van toepassing is.
Daarnaast levert een VAPZ u eventueel een winstdeling op. Deze winstdeling varieert van jaar tot jaar en hangt af van de resultaten van AG Insurance en van de economische situatie.
Fiscaal is een VAPZ zeer interessant:
- u kunt de bijdragen aftrekken als beroepskosten (marginale aanslagvoet),
- daardoor dalen uw verplichte sociale bijdragen,
- u betaalt geen premietaks.
Wanneer en hoe ontvang ik het kapitaal en de opbrengst van mijn VAPZ?
U moet dan rekening houden met deze afhoudingen:
- van het kapitaal worden een Riziv-bijdrage (3,55 %) en een solidariteitsbijdrage (0-2%) afgehouden. Voorts betaalt u een belasting volgens het stelsel van de fictieve rente. Die belasting wordt berekend op het pensioenkapitaal zonder de eventuele winstdeling. Als u tot de wettelijke pensioenleeftijd actief blijft, dan wordt die fictieve rente slechts op 80 % van het pensioenkapitaal berekend, wat uiteraard extra voordelig is.
- van de winstdeling worden eveneens een Riziv-bijdrage (3,55 %) en een solidariteitsbijdrage (0-2 %) afgehouden.
Als u overlijdt vóór uw wettelijke pensioenleeftijd zijn de afhoudingen net hetzelfde. Het enige verschil is dat de fictieve rente dan berekend wordt op het overlijdenskapitaal, zonder de eventuele winstdeling.
Uw VAPZ vroeger verzilveren
U kunt (een gedeelte van) de opgebouwde reserve van uw VAPZ gebruiken om een vastgoedproject – aankoop, bouw of verbouwing – binnen de Europese Economische Ruimte (dit is Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en de landen van de Europese Unie) te financieren. U neemt dan nu al een voorschot op uw opgebouwde pensioenkapitaal. U kunt er ook voor kiezen om op de einddatum van uw VAPZ het opgebouwde kapitaal te gebruiken om het bedrag van uw hypothecair krediet in één keer terug te betalen (de zogenaamde wedersamenstelling). Daarnaast kunt u uw VAPZ-pensioenkapitaal als waarborg in pand geven voor een hypothecair krediet.
Welke keuzes heb ik?
Een VAPZ laat u heel wat vrijheid.
- U kiest vrij hoeveel u stort, met een maximum van 8,17 % van uw referentie-inkomen. Dat is het geïndexeerde netto belastbaar beroepsinkomen van drie jaar geleden. Voor starters is de referentie het minimuminkomen dat gebruikt wordt voor de berekening van de sociale bijdragen. Als absoluut maximum geldt in 2020 een plafond van 3 291,3 euro.
De minimumstorting bedraagt 100 euro. - U kiest hoe vaak u stort: jaarlijks, om de zes of drie maanden of maandelijks.
- U kunt aanvullende waarborgen onderschrijven:
- een aanvullende overlijdensdekking of een overlijdensdekking na een ongeval,
- een aanvullende dekking tegen arbeidsongeschiktheid na een ongeval of ziekte.
- Als u bedrijfsleider bent, kunt u uw VAPZ cumuleren met een Individuele Pensioentoezegging (IPT). Ook cumulatie met pensioensparen en langetermijnsparen is mogelijk.
Waarom zou ik maatschappelijk verantwoorde producten verkiezen?
Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om me te contacteren: bel 016/60.31.18 of stuur een e-mail rudi.schreine@finassur.be
bron AG Insurance
Reageren is niet (meer) mogelijk.